Rondbreien en vlak breien
Niet alle steunkousen zijn hetzelfde. Zo kan de elastische kous vorm krijgen op twee brei manieren. Allereerst de techniek van het rondbreien. Hierbij krijg je een buisvormig breisel zonder naden. De tweede techniek is die van het vlak breien. Hierbij ontstaat een lap die daarna tot kous wordt verwerkt. Bij die methode krijg je wel een op de kuit vallende naad. Het vlakbreien zorgt voor de grootste stijfheid en geldt dan ook als beste techniek om oedeem te verhelpen. Ook zorgverleners prefereren de vlak gebreide kousen boven de rondgebreide, alleen al omdat die makkelijk aan te trekken zijn bij hun cliënten.
De verschillende kousen
Steunkousen geven soms meer, soms minder druk. Dat is in klassen vastgelegd. Iedere klasse is een weergave van een bepaalde druk. Die drukkracht voel je het sterkst op je enkel en verzwakt steeds meer richting de knie. De huisarts oordeelt welke druk het beste werkt; meestal gaat het dan om klassen II en III. Een overzicht van de compressieklassen en hun druksterkte:
• A – zachte druk
• I – redelijk zachte druk
• II – gemiddelde druk
• III – sterke druk
• IV – buitengewoon sterke druk
Ook bij sporten zijn steunkousen een handige hulp
Je zou zeggen, iemand heeft compressiekousen nodig als het niet goed gaat in zijn of haar onderbenen. Spataderen, behoorlijke vochtophoping, slechte bloedstroom, noem maar op. Ook mensen zonder zulke klachten hebben echter soms baat bij compressiekousen. Neem nou de (amateur) sporters onder ons. Ga je weleens hardlopen of een rondje stevig fietsen? Dan zijn compressiekousen niet verkeerd. Vooral als je veel ‘been sporten’ doet, kun je zulke kousen goed gebruiken, dus ook zonder doktersrecept. Je benen kunnen gaan verzuren tijdens het sporten en compressiekousen werken dan preventief. Die blijven je bloeddoorstroming stimuleren terwijl je ze draagt. Zulke kousen geven relatief lichte druk (dus zijn ingedeeld in de lagere klassen) en zijn gewoon online, zonder bemiddeling van je dokter, te koop.
Specifieke, medische steunkousen
Anders is het wanneer je huisarts constateert dat je vanuit medische overwegingen kousen nodig hebt voor je gezondheid. In dat geval zijn compressiekousen met vaak een hogere druk voor je nodig. Dit zijn zogenaamde medische steunkousen die uit een wat dikker garen bestaan. Ze zijn zo gebreid dat ze langdurig een hoge druk uit kunnen blijven oefenen. Alleen natuurlijk niet als je naar bed gaat. Zodra je ligt, verzwakt de druk op je benen namelijk. Daarom is het niet nodig om ’s nachts de kousen aan te blijven houden. Medisch noodzakelijk of sportief gewenst, compressiekousen helpen in alle gevallen tegen vermoeide benen.